Zoeken
  • Hein

Crypto toepassingen in het voetbal

Deze week werd bekend dat de Nederlands voetbaltopclubs Ajax en Feyenoord officieel een samenwerkingsverband aangaan met cryptocurrency handelsplatform Knaken. Voor velen wellicht een verassing dat voetbalclubs een partnerschap aangaan op cryptogebied, echter manoeuvreert cryptocurrency en de onderliggende Blockchain technologie zich al jaren in de immens populaire voetbalsector. Zo werd begin 2018 al de eerste voetballer gekocht via een Bitcoin transactie, geven steeds meer clubs zeggenschap aan supporters door middel van crypto tokens en verdient een Nederlandse club sinds vorige zomer bij elk doelpunt die zij scoren een stukje Bitcoin.


De populariteit van cryptocurrency is rijzende in 2021, en dit is ook niet onopgemerkt gebleven in de voetbalwereld. Steeds meer voetbalclubs maken gebruik van deze blockchain-technologie om innovatieve manieren te vinden om met hun fans in contact te komen, terwijl ze ook nieuwe methoden ontdekken om hun omzet te vergroten. Voetbal gaat over passie; fans houden van hun teams en zijn bereid om grote sommen geld uit te geven om dat te laten zien. Deze liefde en passie vormen de basis van voetbal als businessmodel, waar voetbalteams al jaren die clubgevoelens converteren in omzet: tickets, tenues, merchandising, en ga zo maar door. Jarenlang hebben de inkomstenbronnen weinig veranderingen ondergaan, maar nieuwe technologieën zoals Blockchain veranderen aspecten van het traditionele businessmodel.


Crypto-transfers

Een bekend aspect binnen de voetbalwereld is het transfereren van spelers van Club A naar Club B, normaliter in combinatie met een bepaald transferbedrag als vergoeding voor Club A. De Spaanse voetballer David Barral, tot zijn 23e onder contract bij de voetbalgrootmacht Real Madrid, werd afgelopen januari wereldnieuws toen bekend werd dat hij de eerste professionele voetbalspeler is die een transfer maakt volledig gefinancierd door een cryptocurrency transactie. De club verantwoordelijk hiervoor, DUX Internaciocal de Madrid (Inter Madrid) op het Spaanse derde niveau, had zojuist een sponsordeal gesloten met het crypto handelsplatform Criptan en wilde geschiedenis schrijven. Ondanks dat de grootte van de crypto deal nooit bekend gemaakt is en de autoriteiten zich immer op de vlakte hielden over de validiteit van de transactie, beschouwt men deze transfer deal als één van de vele die gaan volgen in de toekomst.


Echter is het niet de eerste ‘crypto-transfer’ in de voetbalwereld; in januari 2018 claimde de Turkse amateurclub Harunustaspor de eerste voetbalspeler acquisitie wereldwijd die (gedeeltelijk) gefinancierd werd door cryptocurrency. De speler – de toen 22-jarige Omar Kiroglu – ontving zowel 2.500 Turkse Lira (€240) als 0,0524 BTC voor het ondertekenen van zijn contract. Waar zijn Bitcoin aandeel toentertijd zo’n €450 euro waard was, is dit inmiddels, op het moment van schrijven, gestegen tot een waarde van bijna €1700 waarbij het op zijn hoogste punt zelfs een waarde van ruim €2800 vertegenwoordigde. Niet slecht voor een speler die naar eigen zeggen nog nooit van cryptocurrency had gehoord voordat hij door de ambitieuze voorzitter van de Turkse club gecontracteerd werd als onderdeel van een publiciteitsstunt. Desbetreffende voorzitter betaalde zelf de helft van de Bitcoin transactie om de transfer te bewerkstelligen, iets wat hij marketingtechnisch ongetwijfeld al terugverdiend heeft voor de bescheiden Turkse club die de geschiedenisboeken in ging met zijn crypto-transfer.

Crypto partnerships

Met de huidige positieve ontwikkelingen rondom cryptocurrency lijkt het haast uitgesloten dat er in de (nabije) toekomst niet meer crypto-transfers gaan plaatsvinden. Een additioneel voorteken hiervan is de opkomende trend van crypto sponsordeals en bonusconstructies in de voetbalwereld. Zo is het online gokplatform Sportsbet.io, bekend voor het aanbieden van crypto-gefinancierde weddenschappen, een officiële sponsor van grote Engelse clubs als Arsenal, Southampton en Watford. Laatstgenoemde club kan hierdoor zelfs fans en klanten de optie bieden om merchandise van de club te kopen via een Bitcoin transactie. Southampton beperkt zich niet tot één crypto sponsordeal en kondigde afgelopen April aan dat het de bonussen van haar spelers kan uitbetalen in Bitcoin, mogelijk gemaakt door een overeenkomst met het Bitcoin gamemerk CoinGaming group. Sommige sponsordeals zijn ook daadwerkelijk zichtbaar voor de buitenwereld, waar bijvoorbeeld Newcastle United een heel seizoen met het online crypto handelsplatform StormGain als sponsor op de mouwen speelde.

Wellicht een van de opvallendste bonusconstructies bevind zich op de Nederlands velden. Sparta Rotterdam heeft sinds de zomer van 2020 een bijzondere sponsordeal met het Nederlands crypto handelsplatform Knaken Cryptohandel B.V. (Knaken), waarbij het handelsplatform de Rotterdamse voetbalclub beloont voor hun prestaties door middel van een uitkering in Bitcoin. Knaken heeft een eigen gedecentraliseerde wallet (=digitale portemonnee) aangemaakt voor Sparta, waar vervolgens al bijna een jaar (fracties van) Bitcoin op gestort wordt door Knaken wanneer de voetbalclub vooraf afgesproken prestaties behaald. Zo verdient Sparta o.a. bij elke overwinning of gescoord doelpunt een stukje Bitcoin, waarbij een goede eindklassering in de competitie of beker ook beloond wordt. Bovendien heeft de koersstijging van de Bitcoin Sparta ook bepaald geen windeieren gelegd: bij het afsluiten van de overeenkomst stond de Bitcoin op een waarde van nog geen €9000, waar deze op zijn hoogste punt in 2021 ruim €54.000 stond. Na een seizoen waarin Sparta knap als 8e eindigde in de competitie met 49 gescoorde doelpunten en met de huidige Bitcoin koers in acht genomen, staat de Rotterdamse voetbalclub met zijn 4,3 verdiende Bitcoin momenteel op een winst van bijna €140.000. Een zeer welkom bedrag voor een voetbalclub met het budget van Sparta in een Covid-19 geplaagd seizoen.


Hetzelfde Knaken heeft sinds deze week ook een overeenkomst met de Nederlandse topclubs Ajax en Feyenoord. Beide clubs maakten bekend officieel een samenwerkingsverband, en dus geen sponsordeal zoals bij Sparta, aan te gaan de komende jaren met het Rotterdamse crypto handelsplatform. Het doel van de samenwerking is duidelijk: Knaken wilt via deze clubs met grote achterban een groter bereik en bredere doelgroep creëren voor de handel in cryptocurrency, waarbij Ajax en Feyenoord willen bijdragen aan het besef dat er op eenvoudige en verantwoorde wijze geïnvesteerd kan worden in cryptocurrency. Hierbij wordt de nadruk gelegd op een goede informatievoorziening voor (nieuwe) gebruikers, een cruciaal aspect in deze technische en soms gecompliceerde vorm van beleggen. Beide clubs herkennen echter de enorme potentie van de cryptomarkt, en hebben daarom besloten nu (relatief vroeg) in zee te gaan met een crypto handelsplatform. Door de exponentiele groei van zowel de cryptomarkt als de populariteit ervan, is het een kwestie van tijd voordat meer (top)clubs instappen in deze veelbelovende markt.

Fan tokens

Een andere manier waarop de voetbalwereld een connectie creëert met de cryptomarkt is via zogenaamde ‘fan tokens’; dit concept houdt in dat elke fan zeer toegankelijk tokens van een bepaalde club kan kopen door fiduciair (‘normaal’) geld te betalen via een bepaalde app of handelsplatform. De sportindustrie heeft ontdekt dat Blockchain technologie ingezet kan worden om fans nauwer te betrekken bij clubs en bovendien nieuwe geldbronnen te vinden, iets wat nog crucialer is dan voorheen na de financiële gevolgen in de voetbalwereld veroorzaakt door de COVID-pandemie.


Voor fans betekent het bezitten van een token dat hij of zij toegang krijgt tot bepaalde exclusieve zaken van de club, of deze kan kopen waar het niet met fiduciair geld gekocht kan worden. Zo vertegenwoordigt de fan token niet alleen een waarde, maar geeft het ook toegang een breed scala aan voordelen zoals exclusieve beloningen, acties of het recht om te stemmen over bepaalde beslissingen binnen de club. Een bekend voorbeeld hiervoor vond plaats bij de Italiaanse topclub Juventus; via een exclusieve poll hadden alleen tokenbezitters stemrecht over het ontwerp van de nieuwe spelersbus van de club.

De prijs van de tokens kan in de loop van de tijd veranderen. Van tijd tot tijd kunnen clubs en hun technologiepartners besluiten om meer tokens op de markt te brengen tegen een bepaalde prijs, net zoals bedrijven meestal doen met hun aandelen. Dat proces heet Fan Token Offering. En zoals je dat met aandelen kunt doen, kun je je tokens verkopen of ruilen met andere fans. Die kopen in feite een cryptocurrency die dankzij een app of handelsplatform in tokens wordt omgezet. Als Bitcoin de koning van de cryptocurrencies is, kunnen we hetzelfde zeggen over ChiliZ (CHZ) en voetbal. Deze cryptocurrency zit achter de Socios-app, de grootste leverancier van fan token diensten aan voetbalclubs. Momenteel is het aantal (top)clubs dat gebruik maakt van fan tokens via Socios zeer snelgroeiend, waarbij opvallend is dat er in Nederland pas één club is die dit concept toepast: Fortuna Sittard. De Limburgse club trad hiermee in de voetsporen van clubs als Juventus, Barcelona, AC Milan, Paris Saint Germain, AS Roma, Atletico Madrid en Galatasaray. Daarnaast maken toonaangevende eSport-organisaties en organisaties uit andere sporten gebruik van de Fan Tokens. Met deze fan tokens creëert de club voor een soort ervaringen waarbij de fans een diepere band voelen met de club, terwijl de club hun passie op een heel organische manier te gelde kan maken.


Conclusie

De doorbraak van cryptocurrency en de onderliggende blockchain technologie legt ook de voetbalwereld bepaald geen windeieren. Lucratieve sponsordeals worden gesloten, clubs creëren meer bekendheid voor de cryptomarkt, spelers kunnen (optioneel) hun bonussen laten uitbetalen in cryptocurrency, supporters worden nauwer betrokken bij hun club via blockchain technologie en speler transfers worden (gedeeltelijk) gefinancierd door Bitcoin. Er heerst ook in de voetbalwereld een groeiend gevoel van optimisme rondom de toepassingen van deze innovatieve blockchain technologie, waardoor verwacht wordt dat de komende jaren het aantal applicaties van crypto in de voetbalwereld een significante stijging zal maken. Waarom ook niet betalen voor uw biertje en broodje in het stadion met Bitcoin? Of een algemeen cryptotegoed creëren wat ook te besteden in aan merchandise of tickets? En hoe lang gaat het duren voordat meer clubs transfers (gedeeltelijk) gaan financieren via een cryptotransactie? Er is een ontelbaar aantal mogelijkheden voor voetbalorganisaties om deze nieuwe technologie te gebruiken om nieuwe relaties met fans op te bouwen en hun businessmodel te verbeteren: innovatiever de passie en liefde van voetbalfans omzetten in omzet van hun favoriete club.

18 keer bekeken