Zoeken
  • Hein

El Salvador zet eerste stap naar wereldwijde adoptie Bitcoin als wettig betaalmiddel

De president van El Salvador, de autoritaire Nayib Bukele, heeft dit weekeinde gezegd Bitcoin als een wettig betaalmiddel van het land te maken. Indien het plan van Bukele wordt gesteund door het Congres, zal het Centraal-Amerikaanse land het eerst land ter wereld zijn dat de digitale munt formeel accepteert. Gezien Bukele de gehele trias politica van het land controleert, zal het Congres geen obstakel vormen.


In veel landen, zoals Nederland, wordt bitcoin officieel nog niet gezien als een wettig betaalmiddel. Bitcoin als betaalmiddel wordt echter ook niet als illegaal gezien. Er mogen transacties worden verricht met Bitcoin.

Welvaart verhogend effect Bitcoin voor honderduizenden inwoners

Nayib Bukele zegt dat Bitcoin het voor Salvadoranen in het buitenland makkelijker zal maken om betalingen naar huis te sturen. De Salvadoranen gebruiken op dit moment de Amerikaanse dollar als munt. Een kwart van alle Salvadoranen nemen echter niet deel aan de formele economie van het land. Zij zijn gemigreerd naar de Verenigde Staten en sturen jaarlijks ongeveer 5 miljard euro naar hun thuisland. Deze geldzendingen (‘remesas’) zijn cruciaal geworden voor de economie van El Salvador. De geldzendingen maken ongeveer 20% van het bruto binnenlands producten (BBP) van het land uit.

Op dit moment vinden de transacties vanuit het buitenland, met name de Verenigde Staten, naar El Salvador plaats via financiële instellingen die hoge transactiekosten vragen. Het overdragen van Bitcoin via de blockchain, zal de transactiekosten die moeten worden betaald enorm verlagen. Dit zal de Salvadoranen jaarlijks enorme bedragen schelen en een positieve impact hebben op de economie van het land.

Bukele zegt op een Bitcoin conferentie in Florida: “Op korte termijn zal dit banen opleveren en duizenden mensen die buiten de formele economie staan, financieel toegang verschaffen”. Hieraan voegt hij toe dat het gebruik van de cryptovaluta investeringen in het land zou kunnen stimuleren. Bukele verwacht de wetgeving volgende week naar het Congres te sturen. Als de wet wordt aangenomen, zal dat financiële diensten toegankelijk maken voor 70% van de Salvadoranen die geen bankrekening hebben, aldus de president. Bukele verwacht dat dit het leven van miljoenen van zijn inwoners zal verbeteren.


Een oplossing voor inflatie, of niet bepaald

Het aannemen van Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft nog een ander voordeel. Het bijdrukken van meer en meer Amerikaanse dollars onder het regime van Biden zorgt ervoor dat de dollar devalueert. Er is sprake van een toenemende inflatie. Met de adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel wordt dit probleem gedeeltelijk ondervangen. De vraag is echter of de Bitcoin een goed alternatief is voor de dollar. De koers van Bitcoin is zeer volatiel en kan enorm dalen. Door Bukele wordt echter naar de lange termijn gekeken. De dollar zal in waarde gelijk blijven, maar van de Bitcoin wordt steeds meer waardestijging verwacht.

Strike, een in El Salvador opgezette app die mobiele betalingen ondersteund, werkt aan de introductie van Bitcoin in het land, zo meldt Reuters. “Het aannemen van een van nature digitale munt als wettig betaalmiddel biedt El Salvador het meest veilige, efficiënte en wereldwijd geïntegreerde open betalingsnetwerk ter wereld”, zo meldt oprichter Jack Mallers.

Rohan Grey, een expert bij het Digital Currency Global Initiative, vertelde BBC World dat Bukele “een jonge president is die voordeel wil halen uit het populaire imago van Bitcoin”. Er is veel PR-waarde in het aankondigen van Bitcoin als wettig betaalmiddel. Grey heeft zijn twijfels bij het gebruik van cryptocurrency als betaalmiddel. Het zou aanzienlijke controle geven “aan een netwerk dat niet stabiel is, geen verantwoordelijke actoren heeft en geen staat van dienst heeft in het verschaffen van het soort prijsstabiliteit en liquiditeit die een valuta verondersteld wordt te verschaffen”.


Een interessant project

De adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel is een interessant casus voor veel economen en crypto-enthousiasten. Mocht het project succesvol zijn, dan is het mogelijk dat steeds meer landen Bitcoin als wettig betaalmiddel gaan gebruiken. Onder de Zuid-Amerikaanse landen wordt enthousiast gereageerd op de adoptie. De kans bestaat dat zij hetzelfde gaan doen.


18 keer bekeken