Zoeken
  • Hein

FBI confisqueert bitcoins van Oost-Europese hackersgroep DarkSide

Het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten heeft op 7 juni aangekondigd dat het beslag heeft gelegd op 63,7 bitcoin met een huidige waarde van bijna twee miljoen euro. Dit bedrag was als losgeldbetaling voldaan aan een groep hackers die bekend staan als DarkSide. De hackersgroep uit Oost-Europa had door middel van een cyberaanval het oliepijpleidingbedrijf Colonial Pipeline platgelegd.Op of rond 7 mei was Colonial Pipeline het slachtoffer van een zeer geruchtmakende ransomware-aanval die ertoe leidde dat de onderneming delen van haar infrastructuur buiten bedrijf stelde. Het bedrijf bezit de grootste pijpleiding van de Verenigde Staten, die zich uitstrekt van de Golf van Mexico tot het zuiden van de Verenigde Staten tot aan de oostkust over een afstand van 8.850 kilometer. Colonial Pipeline meldde na de aanval aan de FBI dat haar computernetwerk was benaderd door een groep met de naam Darkside en dat zij een losgeld-eis had ontvangen en betaald.


Zoals in de ondersteunende beëdigde verklaring wordt beweerd, was de wetshandhaving, door het openbare Bitcoin-grootboek te bekijken, in staat om meerdere overdrachten van bitcoin te traceren en vast te stellen dat ongeveer 63,7 bitcoins, wat de opbrengst van de losgeldbetaling van het slachtoffer vertegenwoordigt, naar een specifiek adres waren overgemaakt, waarvan de FBI de "privé-sleutel" had verkregen.


De afdelingen die werkten aan de inbeslagname van de bitcoins, coördineerden hun inspanningen via de Ransomware and Digital Extortion Task Force van het ministerie, die is opgericht om het groeiende aantal aanvallen met ransomware en digitale afpersing te bestrijden. Als antwoord van de aanval reageert FBI-adjunct-directeur Paul Abbate: “There is no place beyond the reach of the FBI to conceal illicit funds that will prevent us from imposing risk and consequences upon malicious cyber actors”.


Effect confiscatie op Bitcoin koers; reputatie Bitcoin blijft in stand


Op de cryptomarkt werd argwanend gereageerd op de inbeslagname door de FBI. De bitcoin koers kelderde met ruim 8% op de dag van de bekendmaking van het nieuws. Het gerucht ging rond dat het zogenaamde Elliptic Curve Digital Signature Algoritm van Bitcoin was doorbroken. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de bitcoin encryptie was gekraakt. Cryptomunt expert Nic Carter zegt dat het aannemelijker is dat hackers slordig waren geweest met het opslaan van het wachtwoord en dat de FBI door het vinden van het wachtwoord toegang konden krijgen tot het losgeld. Bitcoin behoudt derhalve haar reputatie om de veiligheid en anonimiteit van haar gebruikers te waarborgen.

20 keer bekeken