Video's & blogs

De beleggers van Crypto Starter Investment maken regelmatig video's en blogs over de laatste stand van zijn met betrekking tot cryptocurrency. Mocht jij geïnteresseerd zijn, dan kan je onderstaande blogs en video's bekijken. Wil je dat wij jou helpen met cryptocurrency of wil jij contact opnemen met één van onze beleggers? Klik dan op één van onderstaande knoppen.

Zoeken

Deze week werd bekend dat de Nederlands voetbaltopclubs Ajax en Feyenoord officieel een samenwerkingsverband aangaan met cryptocurrency handelsplatform Knaken. Voor velen wellicht een verassing dat voetbalclubs een partnerschap aangaan op cryptogebied, echter manoeuvreert cryptocurrency en de onderliggende Blockchain technologie zich al jaren in de immens populaire voetbalsector. Zo werd begin 2018 al de eerste voetballer gekocht via een Bitcoin transactie, geven steeds meer clubs zeggenschap aan supporters door middel van crypto tokens en verdient een Nederlandse club sinds vorige zomer bij elk doelpunt die zij scoren een stukje Bitcoin.


De populariteit van cryptocurrency is rijzende in 2021, en dit is ook niet onopgemerkt gebleven in de voetbalwereld. Steeds meer voetbalclubs maken gebruik van deze blockchain-technologie om innovatieve manieren te vinden om met hun fans in contact te komen, terwijl ze ook nieuwe methoden ontdekken om hun omzet te vergroten. Voetbal gaat over passie; fans houden van hun teams en zijn bereid om grote sommen geld uit te geven om dat te laten zien. Deze liefde en passie vormen de basis van voetbal als businessmodel, waar voetbalteams al jaren die clubgevoelens converteren in omzet: tickets, tenues, merchandising, en ga zo maar door. Jarenlang hebben de inkomstenbronnen weinig veranderingen ondergaan, maar nieuwe technologieën zoals Blockchain veranderen aspecten van het traditionele businessmodel.


Crypto-transfers

Een bekend aspect binnen de voetbalwereld is het transfereren van spelers van Club A naar Club B, normaliter in combinatie met een bepaald transferbedrag als vergoeding voor Club A. De Spaanse voetballer David Barral, tot zijn 23e onder contract bij de voetbalgrootmacht Real Madrid, werd afgelopen januari wereldnieuws toen bekend werd dat hij de eerste professionele voetbalspeler is die een transfer maakt volledig gefinancierd door een cryptocurrency transactie. De club verantwoordelijk hiervoor, DUX Internaciocal de Madrid (Inter Madrid) op het Spaanse derde niveau, had zojuist een sponsordeal gesloten met het crypto handelsplatform Criptan en wilde geschiedenis schrijven. Ondanks dat de grootte van de crypto deal nooit bekend gemaakt is en de autoriteiten zich immer op de vlakte hielden over de validiteit van de transactie, beschouwt men deze transfer deal als één van de vele die gaan volgen in de toekomst.


Echter is het niet de eerste ‘crypto-transfer’ in de voetbalwereld; in januari 2018 claimde de Turkse amateurclub Harunustaspor de eerste voetbalspeler acquisitie wereldwijd die (gedeeltelijk) gefinancierd werd door cryptocurrency. De speler – de toen 22-jarige Omar Kiroglu – ontving zowel 2.500 Turkse Lira (€240) als 0,0524 BTC voor het ondertekenen van zijn contract. Waar zijn Bitcoin aandeel toentertijd zo’n €450 euro waard was, is dit inmiddels, op het moment van schrijven, gestegen tot een waarde van bijna €1700 waarbij het op zijn hoogste punt zelfs een waarde van ruim €2800 vertegenwoordigde. Niet slecht voor een speler die naar eigen zeggen nog nooit van cryptocurrency had gehoord voordat hij door de ambitieuze voorzitter van de Turkse club gecontracteerd werd als onderdeel van een publiciteitsstunt. Desbetreffende voorzitter betaalde zelf de helft van de Bitcoin transactie om de transfer te bewerkstelligen, iets wat hij marketingtechnisch ongetwijfeld al terugverdiend heeft voor de bescheiden Turkse club die de geschiedenisboeken in ging met zijn crypto-transfer.

Crypto partnerships

Met de huidige positieve ontwikkelingen rondom cryptocurrency lijkt het haast uitgesloten dat er in de (nabije) toekomst niet meer crypto-transfers gaan plaatsvinden. Een additioneel voorteken hiervan is de opkomende trend van crypto sponsordeals en bonusconstructies in de voetbalwereld. Zo is het online gokplatform Sportsbet.io, bekend voor het aanbieden van crypto-gefinancierde weddenschappen, een officiële sponsor van grote Engelse clubs als Arsenal, Southampton en Watford. Laatstgenoemde club kan hierdoor zelfs fans en klanten de optie bieden om merchandise van de club te kopen via een Bitcoin transactie. Southampton beperkt zich niet tot één crypto sponsordeal en kondigde afgelopen April aan dat het de bonussen van haar spelers kan uitbetalen in Bitcoin, mogelijk gemaakt door een overeenkomst met het Bitcoin gamemerk CoinGaming group. Sommige sponsordeals zijn ook daadwerkelijk zichtbaar voor de buitenwereld, waar bijvoorbeeld Newcastle United een heel seizoen met het online crypto handelsplatform StormGain als sponsor op de mouwen speelde.

Wellicht een van de opvallendste bonusconstructies bevind zich op de Nederlands velden. Sparta Rotterdam heeft sinds de zomer van 2020 een bijzondere sponsordeal met het Nederlands crypto handelsplatform Knaken Cryptohandel B.V. (Knaken), waarbij het handelsplatform de Rotterdamse voetbalclub beloont voor hun prestaties door middel van een uitkering in Bitcoin. Knaken heeft een eigen gedecentraliseerde wallet (=digitale portemonnee) aangemaakt voor Sparta, waar vervolgens al bijna een jaar (fracties van) Bitcoin op gestort wordt door Knaken wanneer de voetbalclub vooraf afgesproken prestaties behaald. Zo verdient Sparta o.a. bij elke overwinning of gescoord doelpunt een stukje Bitcoin, waarbij een goede eindklassering in de competitie of beker ook beloond wordt. Bovendien heeft de koersstijging van de Bitcoin Sparta ook bepaald geen windeieren gelegd: bij het afsluiten van de overeenkomst stond de Bitcoin op een waarde van nog geen €9000, waar deze op zijn hoogste punt in 2021 ruim €54.000 stond. Na een seizoen waarin Sparta knap als 8e eindigde in de competitie met 49 gescoorde doelpunten en met de huidige Bitcoin koers in acht genomen, staat de Rotterdamse voetbalclub met zijn 4,3 verdiende Bitcoin momenteel op een winst van bijna €140.000. Een zeer welkom bedrag voor een voetbalclub met het budget van Sparta in een Covid-19 geplaagd seizoen.


Hetzelfde Knaken heeft sinds deze week ook een overeenkomst met de Nederlandse topclubs Ajax en Feyenoord. Beide clubs maakten bekend officieel een samenwerkingsverband, en dus geen sponsordeal zoals bij Sparta, aan te gaan de komende jaren met het Rotterdamse crypto handelsplatform. Het doel van de samenwerking is duidelijk: Knaken wilt via deze clubs met grote achterban een groter bereik en bredere doelgroep creëren voor de handel in cryptocurrency, waarbij Ajax en Feyenoord willen bijdragen aan het besef dat er op eenvoudige en verantwoorde wijze geïnvesteerd kan worden in cryptocurrency. Hierbij wordt de nadruk gelegd op een goede informatievoorziening voor (nieuwe) gebruikers, een cruciaal aspect in deze technische en soms gecompliceerde vorm van beleggen. Beide clubs herkennen echter de enorme potentie van de cryptomarkt, en hebben daarom besloten nu (relatief vroeg) in zee te gaan met een crypto handelsplatform. Door de exponentiele groei van zowel de cryptomarkt als de populariteit ervan, is het een kwestie van tijd voordat meer (top)clubs instappen in deze veelbelovende markt.

Fan tokens

Een andere manier waarop de voetbalwereld een connectie creëert met de cryptomarkt is via zogenaamde ‘fan tokens’; dit concept houdt in dat elke fan zeer toegankelijk tokens van een bepaalde club kan kopen door fiduciair (‘normaal’) geld te betalen via een bepaalde app of handelsplatform. De sportindustrie heeft ontdekt dat Blockchain technologie ingezet kan worden om fans nauwer te betrekken bij clubs en bovendien nieuwe geldbronnen te vinden, iets wat nog crucialer is dan voorheen na de financiële gevolgen in de voetbalwereld veroorzaakt door de COVID-pandemie.


Voor fans betekent het bezitten van een token dat hij of zij toegang krijgt tot bepaalde exclusieve zaken van de club, of deze kan kopen waar het niet met fiduciair geld gekocht kan worden. Zo vertegenwoordigt de fan token niet alleen een waarde, maar geeft het ook toegang een breed scala aan voordelen zoals exclusieve beloningen, acties of het recht om te stemmen over bepaalde beslissingen binnen de club. Een bekend voorbeeld hiervoor vond plaats bij de Italiaanse topclub Juventus; via een exclusieve poll hadden alleen tokenbezitters stemrecht over het ontwerp van de nieuwe spelersbus van de club.

De prijs van de tokens kan in de loop van de tijd veranderen. Van tijd tot tijd kunnen clubs en hun technologiepartners besluiten om meer tokens op de markt te brengen tegen een bepaalde prijs, net zoals bedrijven meestal doen met hun aandelen. Dat proces heet Fan Token Offering. En zoals je dat met aandelen kunt doen, kun je je tokens verkopen of ruilen met andere fans. Die kopen in feite een cryptocurrency die dankzij een app of handelsplatform in tokens wordt omgezet. Als Bitcoin de koning van de cryptocurrencies is, kunnen we hetzelfde zeggen over ChiliZ (CHZ) en voetbal. Deze cryptocurrency zit achter de Socios-app, de grootste leverancier van fan token diensten aan voetbalclubs. Momenteel is het aantal (top)clubs dat gebruik maakt van fan tokens via Socios zeer snelgroeiend, waarbij opvallend is dat er in Nederland pas één club is die dit concept toepast: Fortuna Sittard. De Limburgse club trad hiermee in de voetsporen van clubs als Juventus, Barcelona, AC Milan, Paris Saint Germain, AS Roma, Atletico Madrid en Galatasaray. Daarnaast maken toonaangevende eSport-organisaties en organisaties uit andere sporten gebruik van de Fan Tokens. Met deze fan tokens creëert de club voor een soort ervaringen waarbij de fans een diepere band voelen met de club, terwijl de club hun passie op een heel organische manier te gelde kan maken.


Conclusie

De doorbraak van cryptocurrency en de onderliggende blockchain technologie legt ook de voetbalwereld bepaald geen windeieren. Lucratieve sponsordeals worden gesloten, clubs creëren meer bekendheid voor de cryptomarkt, spelers kunnen (optioneel) hun bonussen laten uitbetalen in cryptocurrency, supporters worden nauwer betrokken bij hun club via blockchain technologie en speler transfers worden (gedeeltelijk) gefinancierd door Bitcoin. Er heerst ook in de voetbalwereld een groeiend gevoel van optimisme rondom de toepassingen van deze innovatieve blockchain technologie, waardoor verwacht wordt dat de komende jaren het aantal applicaties van crypto in de voetbalwereld een significante stijging zal maken. Waarom ook niet betalen voor uw biertje en broodje in het stadion met Bitcoin? Of een algemeen cryptotegoed creëren wat ook te besteden in aan merchandise of tickets? En hoe lang gaat het duren voordat meer clubs transfers (gedeeltelijk) gaan financieren via een cryptotransactie? Er is een ontelbaar aantal mogelijkheden voor voetbalorganisaties om deze nieuwe technologie te gebruiken om nieuwe relaties met fans op te bouwen en hun businessmodel te verbeteren: innovatiever de passie en liefde van voetbalfans omzetten in omzet van hun favoriete club.

Bijgewerkt op: jun 15

Prijsanalyse is het voortdurende proces van crypto-handelaren en analisten om patronen in de markt te vinden om de voor hun optimale handelsstrategieën te bepalen en om in het algemeen het marktsentiment te peilen of voor specifieke activa zoals Bitcoin (BTC), Ether (ETH), XRP (XRP) en Litecoin. De twee belangrijkste factoren waarnaar wordt gekeken zijn of de markt al dan niet ‘bullish’ is met een opwaartse trendmatige prijsactie of ‘bearish’ met een neerwaartse druk op de prijs. Koersanalytische gegevens worden vaak in samenhang gebruikt om een zo gedetailleerd mogelijk perspectief op de marktomstandigheden te bieden. In dit artikel zal met name op macroniveau worden gekeken naar wat de huidige trend van Bitcoin lijkt te zijn.


Belang koers van Bitcoin: marktdominantie


Bitcoin is de grootste digitale munteenheid naar marktkapitalisatie (‘market cap’) en omvat een groot deel van het handelsvolume binnen de cryptovalutamarkten. Bitcoin dominantie wordt omschreven als de verhouding tussen de marktkapitalisatie van Bitcoin en de rest van de cryptovaluta. Bitcoin is voor lange tijd verreweg de grootste cryptomunt geweest. Haar marktdominantie lag voor geruime tijd veel dichter bij honderd procent dan nu het geval is. De marktdominantie van Bitcoin is aanzienlijk gedaald naarmate afgelopen jaren steeds meer cryptocurrencies op de markt zijn gebracht. Dit komt mede door de toegenomen populariteit van Initial Coin Offerings (ICO’s) na de introductie van Ethereum en de ERC-20 token standaard. De Bitcoin dominantie wordt vaak beïnvloed door zogenaamde ‘alt-seizoenen’ (altcoin seasons), waarin ‘altcoins’ (munten die niet Bitcoin zijn) in marktaandeel winnen ten opzichte van Bitcoin. Tradingview laat zien dat de Bitcoin dominantie op dit moment 45% is van de totale cryptovaluta markt met een huidige totale waarde van circa 1.3 biljoen euro.


Met name in het verleden, maar ook nu beweegt het grootste deel van de cryptovaluta mee met de prijsontwikkelingen van Bitcoin. Dit kan als ongunstig worden gezien. De waarde van elke cryptovaluta zou moeten worden beoordeeld aan de hand van de waarde die zij individueel vertegenwoordigt. De Bitcoin dominantie neemt (gelukkig) af naarmate de markt volwassener wordt.


Een flinke dip: geen reden tot paniek


Zoals velen hebben gemerkt is de koers van Bitcoin afgelopen weken flink onderuit gegaan. De Bitcoin koers daalde met circa 55% vanaf haar all time high (ATH). Dit is echter niet de eerste keer dat de prijs van Bitcoin een dergelijke daling meemaakt. In de jonge markt is het niet ongebruikelijk dat deze dalingen zich voordoen. De relatief stevige dalingen zijn (deels) te wijten aan het negatieve nieuws dat regelmatig rondom cryptovaluta de wereld in wordt gebracht.


Bovenstaande tabel is een aanwijzing dat de cryptovalutamarkt niet in een bubbel zit, maar dat de markt haar volwassenheid nog niet geheel heeft bereikt. De gedachte dat de cryptovalutamarkt een bubbel is, wordt vergroot doordat op dit moment veel meer geld in de industrie omgaat dan voorheen. Onervaren beleggers raken makkelijk hun geld kwijt omdat zij niet bekend zijn met de algemene trends, geen expertise hebben van de munten waarin zij investeren en bij hoge volatiliteit teveel op emotie handelen.


De huidige stand van zaken


Bij het beleggen in cryptovaluta is het van belang om bij een relatief grote daling, zoals recent heeft plaatsgevonden, te kunnen relativeren. De Bitcoin prijs was vanaf 1 januari dit jaar met ruim 137% gestegen tot haar ATH. Bovendien is de prijs van de munt op dit moment relatief tot het hoogtepunt van de ‘bull-market’ van 2017 eveneens gestegen met circa 100%. Het is natuurlijk onmogelijk om een volledig correcte toekomstvoorspelling te doen, maar uit historische data blijkt dat Bitcoin over het algemene een positieve trendgang heeft.


Op de korte termijn lijkt de markt nu in een ‘bear-trend’ te zitten. De koers is met 55% gedaald sinds de ATH op 14 april 2021. Dit betekent echter niet dat we in een ‘bear market’ zitten. Dit zou namelijk betekenen dat we komende jaren in een neerwaartse trend terecht zouden komen. De huidige dip kan eerder worden gezien als een reactie op de oververhitte cryptovaluta markt. De markt lijkt op dit moment te consolideren rond de 30.000 euro.


Een negatief scenario: de ‘Death Cross’


Een zogenaamde ‘Death Cross’ is een bearish technisch signaal dat zich voordoet in prijsgrafieken en erop zou kunnen wijzen dat de prijs van Bitcoin nog verder zal gaan dalen. Een Death Cross ontstaat wanneer het 50-daagse voortschrijdend gemiddelde (MA50) onder het 200-daagse voortschrijdend gemiddelde (MA200) kruist. Als dat gebeurt zou Bitcoin in bear market territorium kunnen komen, vergelijkbaar wat er in 2018 gebeurde.


Eerdere Death Crosses hebben geresulteerd in extra prijsdalingen van 70% in 2018 en 47% in 2019. De Death Cross van 2020 vond plaats kort na de door het coronavirus veroorzaakte marktcrash in maart. “"Speculatieve rapporten suggereren dat bitcoin binnenkort zou kunnen dalen tot $20.000, verwijzend naar de dreigende bearish cross van de 50 en 200 dagelijkse moving averages," schreef Stephen Kelso, markthoofd bij ITI Capital.


De dreigende Death Cross zou een opwaartse trend kunnen beperken.


Een positief scenario: Stock-to-Flow Model


Hoewel de Death Cross een negatief scenario laat zien, zijn er andere indicatoren die aanwijzen dat Bitcoin wederom zal gaan herstellen. Een model waarnaar kan worden gekeken is de ‘Stock-to-Flow Model’. Dit model beschouwt Bitcoin als vergelijkbaar met grondstoffen als goud, zilver of platina. Deze goederen zijn waardevast, omdat ze gezien hun relatieve schaarste gedurende lange tijd hun waarde behouden. Bitcoin is vergelijkbaar met deze grondstoffen, omdat het ook schaars is. Er zijn maar een beperkt aantal munten dat kan worden gedolven ('gemined'). Bovendien kost het delven van Bitcoin veel tijd en rekenkracht, waardoor de aanvoersnelheid laag is.


Stock-to-flow ratio’s worden gebruikt om de huidige voorraad van een grondstof (in casu de totale hoeveelheid Bitcoin die beschikbaar is) te evalueren tegen de stroom van nieuwe productie (in casu de hoeveelheid Bitcoin die dat specifieke jaar wordt gedolven). Een hogere ratio geeft aan dat een grondstof steeds schaarser wordt – en dus waardevoller is als opslagplaats van waarde.


De rode lijn is de stock-to-flow ratio lijn. Te zien valt dat de prijs in de loop der tijd de stock-to-flow van Bitcoin is blijven volgen. De theorie suggereert dat de Bitcoin koers kan worden voorspeld door de geprojecteerde stock-to-flow lijn te observeren. Gezien de Bitcoin nu een stuk onder de rode lijn is gekomen, kan derhalve worden verwacht dat de koers weer omhoog zal gaan. Daarnaast kan aan de hand van de divergentiegrafiek onderaan worden afgelezen dat net als in 2012, 2016 en 2018 Bitcoin op de rand van een omkeerpunt staat.


Fear and Greed


Een andere manier om naar de Bitcoin koers te kijken, is door middel van de Fear and Greed Index. Dit model wordt gebruikt omdat de cryptovaluta markt veel te maken heeft met beleggers die investeren op basis van hun emoties. Mensen worden ‘greedy’ wanneer de markt omhoog gaat en krijgen ‘FOMO’ (fear of missing out), en krijgen ‘fear’ wanneer de markt een dip heeft.

Zoals is te zien in de rood omcirkelde gebieden is de koers elke keer omhoog gegaan vlak nadat het niveau van angst om te investeren een stuk onder de 24 zat, de ‘extreme fear’ zone. Gezien de angst nu even hoog is als op andere historische momenten, kan op basis van dit model worden verwacht dat de angst zal afnemen en de koers weer in een opwaartse trend zal komen.


Positief nieuws


De prijsfluctuatie van Bitcoin wordt voor een deel bepaald door het nieuws wat over de munteenheid uitkomt. Uitspraken van Elon Musk op twitter, China die maatregelen neemt tegen Bitcoin en de Amerikaanse overheid die steeds meer geld bijdrukt: allemaal hebben ze effect op de koers van Bitcoin. Hoewel steeds meer overheden proberen de handel en het delven van cryptovaluta te reguleren, al dan niet volledig uit te bannen, zijn er ook landen die juist kansen zien bij het gebruik van cryptovaluta.


Zo heeft vorige week de president van El Salvador, de autoritaire Nayib Bukele, Bitcoin als wettig betaalmiddel uitgeroepen. Politici in Argentinië, Paraguay, Brazilië en Panama hebben de beslissing op social media ondersteund. Het lijkt erop dat van deze landen Paraguay als eerste het voorbeeld van El Salvador zal volgen, of op zijn minst gunstige wetten zal doorvoeren ten aanzien van cryptovaluta. Het 36-jarige Paraguayaanse congreslid Carlos Rejala heeft op de media zijn steun uitgesproken voor Bukele en zinspeelde op een “belangrijk project” dat “Paraguay zou innoveren ten overstaan van de wereld”. De verwachting is dat, indien steeds meer landen Bitcoin gaan accepteren als wettig betaalmiddel, op lange termijn de waarde van Bitcoin enorm zal toenemen.


Een andere recente gunstige ontwikkeling is de tweet van Elon Musk dat de auto’s van Tesla weer met Bitcoins gekocht kunnen worden als bij het delven van cryptovaluta minder fossiele brandstoffen worden gebruikt. Na de opmerking van de miljardair schoot de koers met ruim 5% omhoog. Musk liet recent nog weten dat Tesla het kopen van de voertuigen had opgeschort, omdat het delven van Bitcoins niet klimaatvriendelijk zou zijn. Het delven van cryptovaluta verloopt echter al voor 70% met het gebruik van duurzame energie, omdat dit veelal goedkoper is.


Conclusie


Bij een prijsanalyse dient altijd te worden vermeld dat dit enkel een indicatie geeft van scenario's die mogelijk gaan plaatsvinden. Het is onmogelijk om de toekomst te voorspellen. Toch zijn er bepaalde trends te zien. Het is mogelijk dat binnenkort een ‘Death Cross’ zal plaatsvinden. Toch dient te worden vermeld dat dit enkel een technische indicatie is, en dat het onduidelijk is of een verdere dip zal doorzetten. De Stock-to-Flow Model en de Fear and Greed Index wijzen ons namelijk op een ‘bullish’ scenario. De laatste tijd zorgen positieve en negatieve nieuwsberichten dat de prijs van Bitcoin vrij volatiel is, doch lijkt de prijs enigszins te stabiliseren. Het lijkt erop dat Bitcoin nog steeds in een bullish trend zit, maar dat er voor een korte periode sprake is van een bearish scenario.


Een beginnend belegger in cryptovaluta zou kunnen wachten tot nadat de Death Cross binnenkort (mogelijk) plaatsvindt, en daarna besluiten onder begeleiding te investeren in cryptovaluta.

De directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Pieter Hasekamp heeft in een essay in het Financieele Dagblad gezegd dat het kabinet bitcoin en ander cryptomunten moet verbieden: “voor een totaalverbod op productie, handel en bezit valt veel te zeggen”. Hasekamp meent dat een crash van de cryptovaluta onvermijdelijk is en dat Nederland nu moet ingrijpen. Het opiniestuk van de CPB-directeur bevat echter enkele beweringen die meer nuance verdienen.Hasekamp is niet de enige criticus op de cryptomunten. Cryptovaluta staan over het algemeen in een negatief daglicht. De markt van cryptovaluta lijkt eenvoudig te zijn te manipuleren, is relatief tot aandelen zeer volatiel, en het gebruik van de munten leent zich voor malafide praktijken. Zo heeft laatst het Amerikaanse bedrijf Colonial Pipeline een losgeldbetaling moeten voldoen aan de Oost-Europese hackersgroep DarkSide, in Bitcoin. Een overdracht met cryptovaluta is immers anoniem.


“Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen”, zo eindigt Hasekamp zijn opiniestuk in het Financieele Dagblad. Hij bedoelt echter dat Nederland álle cryptovaluta in de ban moet doen. Niet alleen bitcoin. Er bestaat onder veel mensen die relatief onbekend zijn met cryptovaluta de assumptie dat bitcoin de enige cryptovaluta is. Het tegendeel is waar. Er zijn duizenden munten in omloop.


De opmerkingen in het opiniestuk dat cryptovaluta niet in het gewone betalingsverkeer worden gebruikt is ronduit onjuist. De cryptovaluta-markt is een jonge markt, mensen zijn onbekend met de technologie, en weten niet hoe zij aan de munten moeten komen. Dit weerhoudt veel potentiële beleggers om in cryptovaluta te stappen, en daarom om betalingen met de valuta te verrichten. Toch worden cryptovaluta wel reeds in het gewone betalingsverkeer gebruikt. In de Verenigde Staten is heeft PayPal het bijvoorbeeld mogelijk gemaakt om af te rekenen middels vier cryptovaluta: Bitcoin, Ethereum, Litcoin en Bitcoin Cash. Een simpele zoekopdracht op een Google laat al zien dat wereldwijd steeds meer bedrijven en winkels betalingen in cryptovaluta toestaan. Voorbeelden zijn Amazon, Burger King en Subway. Het is in Nederland ook mogelijk om te betalen in cryptovaluta. De stad Arnhem noemt zichzelf ’s werelds meest Bitcoin-vriendelijke stad. In Arnhem is het al mogelijk om bij veel restaurants, kledingwinkels en cafés te betalen met cryptovaluta. Een betaling kan eenvoudig worden verricht via het scannen van een QR-code. Er zijn ook reeds bedrijven die pinautomaten en pinpassen distribueren waarmee met cryptomunten kan worden betaald.


In Nederland zijn cryptovaluta niet een door de overheid erkend betaalmiddel. Het is desondanks niet verboden om te handelen en transacties te verrichten met de munten. Dat is anders in El Salvador. In dit Midden-Amerikaanse land is Bitcoin deze week geaccepteerd als wettig betaalmiddel. De autoritaire president van het land, Nayib Bukele, is van plan cryptocurrency ondernemers naar zijn land te halen en heeft laten weten Bitcoin klimaatneutraal te willen gaan ‘delven’. Het is overigens zo dat bitcoin een van de schoonste industrieën ter wereld is. Bitcoin miners gebruiken voor 77,6 procent duurzame energie. Het wereldwijde gemiddelde van alle andere industrieën samen is 18,2 procent. De oorzaak is dat schone energie vaak simpelweg goedkoper wordt aangeboden.


Cryptovaluta langs de meetlat


Hasekamp legt in zijn artikel fiduciair geld, of zoals hij het noemt ‘overheidsgeld’, en cryptovaluta aan de meetlat van de drie functies van geld. Geld heeft drie functies: rekeneenheid, betaalmiddel en waardeopslag. De CBR-directeur vindt cryptovaluta ongeschikt als rekeneenheid en betaalmiddel. Toch dient er nuance te worden aangebracht aan de argumenten van Hasekamp.


Eerst wordt de waardevastheid van fiduciair geld en cryptovaluta vergeleken. Het bekende inflatieprobleem van fiduciair geld wordt in één zin besproken, maar vormt een groot probleem voor de huidige economie en is een van dé belangrijkste redenen dat de aandelenmarkt en de huizenmarkt op het moment ongekend hoog staan. Het ECB beleid en het beleid van centrale banken om meer liquiditeit te creëren stuurt de economie richting een pad waarin de inflatie enkel zal toenemen. Het is zelfs zo ver gekomen dat inmiddels banken negatieve rente doorrekenen aan hun cliënten. Sparen kost geld. De vraag is echter of bitcoin een gedegen alternatief is op fiduciair geld. Het valt niet te ontkennen dat het niet waarschijnlijk is dat Bitcoin, zolang de volatiliteit van de munteenheid doorzet, als een goed alternatief voor fiduciair geld kan worden gezien. Bitcoin kan op dit moment beter worden gezien als een belegging dan als een stabiele nationale munteenheid. Dit betekent echter niet dat er geen stabiele cryptovaluta zijn waarmee kan worden betaald. Zo worden er steeds meer stabiele cryptovaluta op de markt gebracht. Zo kan worden betaald met de USDT of DAI. Dit zijn beide cryptovaluta die altijd dezelfde waarde proberen te behouden (namelijk één dollar) en worden gedekt door de dollar.


Hasekamp gaat ook in op het aspect van de waardeopslag. Hij noemt hierbij de veiligheid en waardevastheid als essentiële elementen voor het gebruik van geld als waardeopslag. Het handelen in cryptovaluta is volledig anoniem en verloopt via de blockchain, een grootboek waarin alle transacties worden bijgehouden. De verificatie van de transacties verloopt foutloos. Dit is een enorm voordeel. Cryptovaluta zijn daarom niet fraudegevoelig. De anonimiteit kan echter wel, zoals Hasekamp benoemd, worden gezien als een nadeel, omdat het opsporen van criminaliteit daarmee wordt bemoeilijkt. Al dient te worden benoemd dat het adres via welke een transactie verloopt niet onbekend is. De FBI heeft bijvoorbeeld recentelijk het adres via welke de losgeldbetaling van Colonial Pipeline verliep weten op te sporen en heeft het geld kunnen retourneren.


De ‘cryptozeepbel’: meer nuance


Het afschrijven van cryptovaluta als een bubbel verdient meer nuance. Het is echter niet geheel onlogisch dat sceptisch wordt gestaan tegenover cryptomunten. Het is niet tastbaar en er is, in tegenstelling tot aandelen, over het algemeen geen directe waarde aan verbonden. Het is ook waar dat een overgroot deel van de cryptomunten waardeloos zijn. Er zijn daarentegen ook aantal munten die de waarde vertegenwoordigen van een bepaald systeem, namelijk de blockchain, én daarbij ook een werkelijk nut hebben. Hun waarde is niet enkel gebaseerd op een tijdelijke hype, zoals bij Dogecoin. Zo kunnen door middel van het bitcoin netwerk eenvoudig transacties worden verricht waarbij de transactiekosten heel laag zijn. Dit kan verandering brengen in het welvaartsniveau van honderdduizenden mensen wereldwijd die geen toegang hebben tot financiële diensten, of hier een onredelijk hoog bedrag voor moeten betalen. Een ander voorbeeld: de ontwikkelaar van cryptomunt Cardano, Input Output Hong Kong (IOHK), heeft een samenwerkingsverband gesloten met de Ethiopische regeling om op Cardano gebaseerde technologie te gebruiken om het onderwijssysteem van het land te revolutioneren. Dit zijn twee voorbeelden van tal van werkelijke toepassingen van cryptovaluta in het echte leven. Cryptomunten afschrijven en verbannen is dan ook onterecht.


Cryptovaluta hebben overigens inmiddels heel wat bubbels overleefd. Grote procentuele dalingen zijn de cryptomunten niet vreemd. Uit data van Bitstamp blijkt dat bijvoorbeeld bitcoin al heel wat grote waarde schommelingen heeft overleefd. Dat is niet vreemd in een jonge markt. De markt verdient een kans om zich te ontwikkelen, want de technologie erachter is veelbelovend. De opmerking van Hasekamp dat “hoe langer we wachten, hoe groter de negatieve gevolgen van de uiteindelijke crash” is niet onbegrijpelijk, maar in acht moet worden genomen dat deze crashes al meermaals hebben plaatsgevonden en dit niet onnatuurlijk is in een jonge markt.Ook moet er rekening mee worden gehouden dat steeds meer financiële instellingen investeren in cryptovaluta. Instellingen als JPMorgan en Goldman Sachs en verschillende andere banken in de Verenigde Staten investeren al in de munten, en bieden ze aan hun cliënten aan. Daarnaast investeren tal van bedrijven in de digitale valuta. Bedrijven als Tesla, Microstrategy en Galaxy Digital Holdings zijn drie voorbeelden van tal van bedrijven die ook in de nieuwe markt investeren.


Conclusie


De cryptovaluta-markt is een relatief jonge markt die op weg is naar volwassenheid. Cryptovaluta worden steeds meer gebruikt in het reguliere betalingsverkeer en het aantal gerenommeerde investeerders in cryptovaluta neemt eveneens steeds meer toe. Hoewel het gebruik van bitcoin als nationale munteenheid vanwege de hoge volatiliteit niet aangeraden is, vertegenwoordigen veel cryptovaluta zeker een bepaalde waarde.


Het is echter niet onbegrijpelijk dat Hasekamp een kritische noot bij cryptovaluta plaatst. De munten worden door de anonimiteit die gepaard gaat met een transactie vaak gebruikt voor criminele activiteiten. Een ander risico met cryptovaluta is dat onkundige mensen zonder begeleiding in de markt stappen en hun investering verliezen. Hoewel deze problemen gepaard gaan met de cryptovaluta-markt, is dat niet genoeg reden om de munten te verbannen. Cryptocurrency en de blockchain technologie brengen veel voordelen met zich mee, welke eveneens toepassing vinden in de echte wereld. In plaats van cryptovaluta te verbannen, kan beter worden gezocht naar oplossing om de problemen die gepaard gaan met de munten te mitigeren en zowel de technologie als de toepassing daarvan verder uit te breiden.

1
2